به نظر شما درمان بهتر است یا پیشگیری؟ آیا شما اجازه میدهید تا مریض شوید و به دکتر مراجعه کنید یا برای چکآپهای دورهای به پزشک مراجعه میکنید؟ در حقیقت همیشه این جمله را شنیدهایم که علاج واقعه قبل از وقوع است. اما چقدر به این ایمان داریم؟ این جمله در مورد خودرو هم نیز کاملا مصداق دارد. سرویس خودرو و سرویس دورهای باعث حفظ سلامت آن شده و دیگر لازم نیست که به دلیل خرابیهای مختلف به تعمیرکار مراجعه کنید. شاید هزینه تعویض روغن برای شما سنگین باشد اما هزینه تعمیر موتور حتما سنگینتر خواهد بود.
چرا باید سرویس دورهای خودرو خودم را انجام دهم؟
همانطور که اشاره کردیم، سرویس دوره ای و سرویس خودرو دقیقا همانند همان چکآپهای دورهای بدن خودمان است. ما قبل از اینکه به بیماری خاصی مبتلا شویم، باید تلاش کنیم تا سیستم ایمنی بدنمان را در مقابل آن بیماری تقویت کنیم. برای مثال پیش از اینکه مبتلا به سرطان شویم، باید آنتی اکسیدان زیادی مصرف کرده و همچنین از سیگار و موارد سرطانزا دوری کنیم.
گاهی هزینه این چکآپهای دورهای بسیار زیاد است. اما اگر در حین این چکآپها وجود یک بیماری در همان مراحل اولیه تشخیص داده شود، آنگاه درمان آن سادهتر و قطعیتر خواهد بود. در مورد سرویس خودرو هم قضیه دقیقا به همین شکل است. هزینه تعویض روغن در فواصل زمانی کوتاه شاید برای شما چشمگیر باشد، اما اگر خدایی ناکرده به دلیل عدم تعویض به موقع روغن، دندههای گیربکس شما دچار مشکل شود، دیگر با هزینههای اندک نمیتوان آن را تعمیر کرد.
در گذشته که خودرو وجود نداشته، از اسب و چنین حیواناتی برای حمل و نقل استفاده میکردند. در آن دوران زمانی که فرد با اسب خود به منزل میرسید، پیش از اینکه وارد خانه شود و خودش غذا بخورد، به اسب خود غذا میداد. سپس او را تیمار میکرد و اجازه میداد تا در شرایط آرام استراحت کند. مردم آن دوران بر این باور بودند که ما سوار اسب میشویم و او به ما خدمتی بزرگ میکند، در نتیجه لایق این است که همواره پیش از خود، از او تیمار کنیم. البته اگر غیر از این هم انجام میدادند، اسب به مرور زمان ضعیف میشد و دیگر کارایی لازم را برای صاحبان خودش نداشت.
سرویس دورهای هم دقیقا همانند تیمار اسب است. خودروی شما خدمتی بزرگ را انجام میدهد و بنابراین نیاز به تیمار دارد. هرچقدر دیرتر به داد او برسید، مشکلات خودروی شما به تدریج بیشتر میشود و این روند نزولی تا حدی ادامه پیدا میکند که دیگر کارایی لازم را برای شما نداشته باشد. پس در نتیجه اصلا نباید از سروس خودروی خود غافل شوید. لازم نیست که خودرو حتما دچار عیب و ایرادی شود تا به تعمیرکار مراجعه کنید. فراموش نکنید که علاج واقعه قبل از وقوع است!
چه زمانی باید سرویس دورهای را انجام دهیم؟
برخی تصور میکنند که باید سرویس دورهای در بازههای زمانی منظم انجام دهند. این یک باور اشتباه است. شما باید به دفعات مختلف اقدام به سرویس خودرو کنید. به عنوان مثال خیلی بعید است که زمان تعویض روغن موتور خودرو با زمان تعویض روغن گیربکس آن در یک دوره قرار بگیرند. اگر بخواهید این کار را انجام دهید، باید کوتاهترین زمان سرویس را انتخاب کرده و در آن دوره همه چیز را تعویض کنید که این واقعا هزینهبر است.
البته اگر از نظر هزینه مشکلی ندارید، میتوانید مثلا در بازههای دو ماهه، انواع سرویسخودرو را انجام داده و به این مساله دقت نکنید که زمان سرویس کدام قسمت نرسیده است.
اگر هزینه این کار برای شما بسیار بالا است، باید زمان تقریبی انواع مختلف سرویس دورهای را بدانید تا به دقت همانند یک پدر یا مادر دل سوز، از فرزند خود مراقبت کنید!
معرفی انواع سرویس خودرو
در اینجا قصد داریم تا انواع مختلف سرویس خودرو را به شما معرفی کنیم. در ادامه بازههای زمانی مورد نیاز برای انجام این سرویسها را نیز به شما معرفی خواهیم کرد تا با تاریخ مراجعه برای انجام سرویس دورهای بیشتر آشنا شوید.
قطعا رایجترین، معروفترین و قطعا مهمترین سرویس دورهای خودرو،
تعویض روغن موتور است. موتور ماشین همانند قلب در بدن انسان است. بدون قلب بدن یک ثانیه هم حیات ندارد و موتور خودرو نیز از این قاعده مثتثنی نیست. همانطور که خون در قلب جریان دارد، روغن موتور داخل بدنه موتور میگردد. اگر خون ما دچار لختگی شود، قلب از کار میایستد و ما دچار سکته قلبی خواهیم شد. سکته در برخی موارد باعث مرگ نیز میتواند شود.
صافی و کیفیت روغن داخل موتور نیز اهمیتی کمتر از خون داخل رگهای ما ندارد. روغن موتور باعث جذب گرمای بالای موتور شده و اجازه نمیدهد که قطعات مختلف در حین حرکت به یکدیگر آسیب بزنند. خاصیت روانی روغن و جذب گرمای آن است که باعث حفظ سلامت موتور شما میشوند. بعد از گذشت مدتی معیین که روغن داخل موتور کار کرد، خاصیت گرمایی و روانی اولیه خود را از دست میدهد. این مساله یا باعث میشود که روغن یاتاق خودرو که داخل روغن غوطهور است، به سرعت داغ شده و به اصطلاح سرخ شود. در این حالات است که یاتاقهای موتور دچار مشکل شده و موتور از حرکت میایستد.
از طرف دیگر روغن نامرغوب یا با کیفیت پایین میتواند باعث عبور روغن از رینگ پیستون و ایجاد روغنسوزی شود. در حال حاضر هزینه تعمیر موتور و باز کردن آن بسیار بسیار زیاد است و در مورد خودروهای خارجی لوکس همانند بنز و بی ام و، این هزینه واقعا کمر شکن است.
در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی ساخت موتور و همچنین تکنولوژی روز مورد استفاده قرار گرفته در روغنهای موتور، باید در فواصل کوتاهتری
روغن موتور خود را تعویض کنید. حتی اگر خودروی شما اصلا حرکت نمیکند و شاید در مدت زمان طولانی باز هم به میزان کیلومتر تعیین شده نرسیده باشد، باز هم امکان تهنشین شدن رسوبات روغن و آسیب به موتور وجود دارد.
در نتیجه بر اساس توصیه متخصصان خودرو، روغن را باید بین 4000 تا 7000 کیلومتر تعویض کرد. در مورد خودروهای لوکس خارجی همانند بنز و بی ام و، بهتر است بعد از 2000 کیلومتر روغن موتور را عوض کنید. البته این عدد با در نظر گرفتن پارامترهای مختلف کمتر میشود.
به عنوان مثال اگر در دوره مورد نظر، به مدت زیادی در ترافیکهای سنگین بودهاید، این رقم کمتر شده و در مورد موتورهای حساس ترجیحا بعد از 1500 کیلومتر روغن موتور خود را باید تعویض کنید. از طرف دیگر اگر به اصطلاح خیلی تخت گاز رانندگی میکنید، این یعنی دمای موتور همیشه بالا است. به همین دلیل در این طور موارد نیز باید روغن موتور خود را سریعتر عوض کنید.
مدت زمانی که روغن موتور داخل خودرو مانده است را نیز باید در نظر بگیرید. حتی بهترین روغن موتورها را نیز باید بعد از چهار ماه عوض کنید. این حتی در مواردی که طی این چهار ماه خودرو 1 کیلومتر هم حرکت نکرده صدق میکند. بعد از چهار ماه معمولا روغن در موتور رسوب کرده و دچار مشکل میکند.
شاید تصور کنید که با قیمتهای بالای این روزها، هزینه تعویض روغن بسیار بالا است. از طرف دیگر شاید حتی اگر با روغن خود 10 هزار کیلومتر هم که حرکت کنید، در لحظه متوجه هیچ تفاوتی نشوید. این دو مساله شاید باعث شود که تصور کنید اینها تنها تبلیغات شرکتهای ساخت روغن است و هیچ نیازی به تعویض دورهای و سریع روغن موتور نیست. اما بعد از گذشت مدتی طولانی، شاید در حدود 1 تا 2 سال، ممکن است مجبور به تعمیر اساسی موتور شوید. آن موقع است که متوجه خواهید شد که اینها اصلا تبلیغ نبوده و هزینه تعویض روغن نیز در مقابل با این هزینهها اصلا زیاد نیست!
جالب است زمانی که صحبت از سرویس دورهای به میان باشد، کمتر کسی به تعویض روغن گیربکس توجه میکند. معمولا به دلیل اینکه روغن گیربکس خیلی در معرض دید نیست، بسیاری از آن غافل میشوند. این در حالی است که هزینه تعمیر گیربکس کمتر از تعمیر اساسی موتور نیست!
دندههای گیربکس داخل یکدیگر حرکت میکنند و این حرکت باعث ایجاد خراش روی یکدیگر و آسیب به هم میشود. به همین دلیل داخل گیربکس را پر از روغنی غلیظتر از روغن موتور میکنند تا چرخدندهها به یکدیگر آسیب نرسانند. اکثر افراد تصور میکنند که گیربکس همانند موتور گرما ندارد و نیازی به تعویض روغن گیربکس نیست. برخی دیگر که کمی به فکر سلامت خودروی خود هستند، در هر سرویس تعویض روغن، از تعمیرکار درخواست میکنند تا میزان روغن گیربکس را چک کنند و اگر کم داشت روی آن روغن سر ریز کنند.
این کاملا اشتباه است. باید بدانید که روغن گیربکس نیز همانند روغن موتور نیاز به تعویض دارد. شما باید کاملا روغن گیربکس قدیمی یا همان واسکازین را تخلیه کرده و روغن جدید را داخل گیربکس بریزید. این حقیقت دارد که روغن گیربکسهای بنز و بی ام و لانگ ران هستند. این یعنی مدت زمانی زیادی را میتوانند داخل گیربکس تحمل کنند. اما این بدین معنا نیست که هر 200 هزار کیلومتر آن را سر ریز کنید!
در حال حاضر نمیتوان هیچ میزان خاصی را برای تعویض روغن گیربکس معرفی کرد. شما میتوانید با اتصال سيستم آي كام يا اتو لاجيك كه دياسگونيك هاي تاييد شده هستند، حجم و دمای روغن گیربکس خود را از قسمت گیربکس دیاسگونیک مشاهده کنید. این نرمافزار دقیقا کیفیت، میزان و دمای روغن گیربکس را روی نمودار نشان میدهد. بر اساس میزان و نوع مصرف شما از خودرو ممکن است لازم باشد دیرتر و یا زودتر روغن گیربکس خود را تعویض کنید.
اگر در هر سرویس دورهای با دیاسگونیک قادر به اندازهگیری حجم و دمای روغن گیربکس خود هستید که میتوانید از آن طریق تصمیم بگیرید. در غیر این صورت به صورت میانگین بر اساس نوع مصرف شما و کیفیت روغن مورد استفاده، بهتر است بعد از 80 هزار کیلومتر روغن گیربکس خودروهای دنده دستی و بعد از 50 هزار کیلومتر، روغن گیربکس خودروهای اتوماتیک عوض شوند.
معمولا نسبت به هزینه تعویض روغن، فیلتر روغن و فیلتر هوا قیمتی ندارند. به همین دلیل توصیه میشود که در هر بار
سرویس دورهای و تعویض روغن، فیلتر هوا و روغن خود را نیز تعویض کنید. البته بر اساس دستورالعمل ارائه شده از طرف شرکتهای خودروسازی، شما میتوانید هر 10 هزار کیلومتر فیلتر روغن و هر 5 هزار کیلومتر فیلتر هوای خود را تعویض کنید.
معمولا شمع به دلیل اینکه اصلا دیده نمیشود و تاثیر ظاهری و دیدنی خاصی در عملکرد موتور ندارد، به ندرت تعویض میگردد. باید بدانید که حداقل هر 7 هزار کیلومتر بر اساس نوع و میزان کارکرد خودرو، باید شمعها را به صورت کامل تعویض کنید. زمانی که شمعها عملکرد مناسبی نداشته باشند، باعث عدم احتراق کامل میشوند. این مساله عامل اصلی افزایش سوخت و کم شدن کشش موتور است. در نتیجه از تعویض شمعها در سروسهای دورهای غافل نشوید.
صافی بنزین یا همان فیلتر بنزین نام فیلتری است که در مسیر شلنگ سوخترسانی قرار میگیرد. این فیلتر در حقیقت اجازه عبور رسوبات داخل بنزین را به موتور نمیدهد. در حال حاضر متاسفانه رسوبات و کثیفی بنزین ما بسیار بالا است. همین موضوع باعث میشود تا آسیب زیادی به موتور خودرو وارد شود.
این فیلتر را بر اساس نوع سوخت مصرفی، حداقل هر 5000 کیلومتر باید تعویض کنید. زمانی که این فیلتر پر شود، عمل فیلترینگ را به خوبی انجام نمیدهد و گاهی میزان عبور بنزین را نیز کاهش میدهد. در نتیجه هنگام انجام سرویسهای دوره اصلا از تعویض این صافی غافل نشوید.
در نهایت باید گفت که شما عامل اصلی خرابی و یا سلامت خودروی خودتان هستید. اگر به سرویسهای دورهای اهمیت دهید و آنها را جدی بگیرید، خودروی شما به وضعیتی نمیرسد که نیاز به تعمیر اساسی داشته باشد. همانطور که به خودتان و سلامت بدنتان اهمیت میدهید، باید به خودروی خود و سلامت آن نیز اهمیت دهید تا دیگر برای شما رفیق نیمه راه نباشد!
شما مشتريان گرامى مى توانيد با مراجعه به لينك
استعلام آنى قطعات و تكميل فرم مربوطه در سريع ترين زمان ممكن و با مناسب ترين قيمت محصول اورجينال مورد نظر خود را با ضمانت اصالت كالا از بى بى شاپ تهيه فرماييد .
سرویس دورهای خودرو بنز