در بسیاری از مناطق در کشور ایران، آب آشامیدنی دارای ترکیبات و املاحی است که بر روی کیفیت آب اثر گذار خواهد بود. افزایش این ترکیبات در آب خطر بروز بیماری هایی نظیر سنگ کلیه را در افراد مستعد، افزایش میدهد. به میزان این ترکیبات در آب، درجه یا میزان سختی آب گفته میشود. درجه سختی آب نباید از یک حد معینی فراتر برود. دستگاه های تصفیه آب با بهره گیری از سازوکارهای مشخص، این سختی را از آب میگیرد و موجب افزایش کیفیت آب آشامیدنی میشود. البته فرآیند تصفیه نباید به گونه ای باشد که منجر به حذف کامل عناصری همچون پتاسیم، منیزیم و کلسیم از آب شود چرا که وجود این ویتامین ها برای ایجاد تعادل در بدن، ضروری است. به همین علت است که اغلب در دستگاه های تصفیه آب، در مرحله آخر فیلتر مینرال تصفیه آب را قرار میدهند. شاید این سوال که: فیلتر مینرال چیست؟ در ذهن شما مطرح شده باشد، در ادامه به این سوال پاسخ خواهیم داد.
لازم به ذکر است که امروزه اکثر دستگاه های تصفیه آب دارای فیلتر مینرال هستند. این فیلتر ها مواد معدنی نظیر کلسیم ، منیزیم و پتاسیم را به میزان کافی در آب حفظ می کنند. که به طور قابل توجهی برای سیستم ایمنی بدن مفید می باشند.
میزان ایده آل املاح معدنی در آب آشامیدنی
همانطور که در مطالب بالا گفته شد، برای تامین مواد معدنی مورد نیاز آب در آخرین مرحله دستگاه تصفیه آب خانگی یا همان مرحله ششم فیلتر تصفیه آب مینرال یا فیلتر مواد معدنی قرار میدهند. اما میزان مواد معدنی و املاح مورد نیاز چقدر است؟ حجم فیلتر مینرال تقریبا ۲۵۰ میلی لیتر بوده و حاوی دانه های کلسیت با فرمول شیمیایی caco3 با سایز ۳ الی ۶ میلی متر است. این فیلتر بعد از مخزن ذخیره و قبل از شیر برداشت قرار میگیرد تا در آب مورد استفاده، حل شود که میزان حلالیت آن به PH و میزان کربن دی اکسید موجود در آب بستگی دارد؛ قابل توجه است که حلالیت در میزان PH حدود ۸.۵ صورت نمیگیرد. هنگامی که کلسیت در آب حل میشود، فرمول شیمیایی زیر حاصل میگردد:
CaCO3+CO2+H2O = Ca(HCO3)2
آب پس از خروج از فیلتر ممبران حاوی مقداری کربن دی اکسید است که همین باعث کاهش حلالیت کلسیت در آب میشود. اما زمان هایی که دستگاه تصفیه آب خانگی برای چند ساعت مورد استفاده قرار نمیگیرد، مقداری آب در کارتریج فیلتر مینرال به صورت راکد باقی می ماند که همین امر موجب افزایش میزان غلظت یون کلسیم در آب تا میزان ۱۰ الی ۲۰ ppm با توجه به دما و شرایط آب می گردد. بنابراین در اولین استفاده میزان یون کلسیم در آب حدود ۵ الی ۱۰ ppm است که پس از مدتی دوباره کاهش می یابد. اما امروزه در دستگاه های تصفیه آب خانگی نسل جدید از روش کارتریجی جدیدتر و پیشرفته تری اسفاده می کنند که علاوه بر افزایش یون کلسیم، میزان یون منیزیم نیز در آب افزایش می یابد.
معرفی فیلتر مینرال دستگاه تصفیه آب
در پاسخ به این سوال که فیلتر مینرال چیست؟ باید بگوییم که فیلتر مینرال برای دستگاه هایی مناسب است که برای تصفیه و از بین بردن سختی آب از روش اسمز معکوس RO استفاده میکنند. این فیلتر در آخرین مرحله از دستگاه تصفیه آب خانگی تعبیه میشود که در نهایت ویتامین های ضروری نظیر کلسیم و منیزیم را به آب اضافه کند. بدین منظور که آب تصفیه شده خروجی از نظر میزان وجود عناصر ضروری و مفید برای بدن، در حالت متعادل قرار بگیرد. در ادامه مطلب در مورد وظیفه و کاربرد فیلتر مینرال بیشتر توضیخ داده ایم.
مراحل تصفیه آب
مراحل تصفیه آب به نوع دستگاه بستگی دارد، اما به طور استاندارد اغلب دستگاه های تصفیه آب در ۵ الی ۶ مرحله آب را تصفیه میکنند.
گوارنوش